Tratarea Apei Piscinei (Ghid Complet)

Articole
/
July 5, 2024
Tratarea Apei Piscinei (Ghid Complet)

Intretinerea piscinei este un proces care implica o varietate de operatiuni, de la testarea regulata si echilibrarea parametrilor chimici la spalarea filtrului si curatarea skimmer-ului sau a canalului perimetral.

Intretinerea adecvata a piscinei este cruciala pentru asigurarea sigurantei si placerii inotatorilor, precum si pentru extinderea vietii piscinei si a echipamentului sau.

In acest articol, vom explora operatiunile cheie implicate in intretinerea piscinei, vom analiza facotrii chimici cheie si vom discuta beneficiile angajarii unui profesionist pentru a efectua aceste operatiuni.

Masurarea si echilibrarea parametrilor chimici

pH-ul pH-ul este unitatea de masura care determina aciditatea sau alcalinitatea unei solutii. In cazul apei din piscina, pH-ul este crucial pentru mentinerea unei compozitii chimice optime. Valoarea optima a pH-ului este intre 7.2 si 7.6.

Testarea regulata a apei din piscina este primul pas in gestionarea nivelului de pH. Se pot folosi benzi de testare, un kit de testare lichid sau un metru digital de pH. Testarea ar trebui sa se faca de cel putin doua ori pe saptamana.

Cresterea Nivelului pH-ului

Daca pH-ul este sub 7.2, apa este prea acida, ceea ce poate cauza coroziunea echipamentelor piscinei si iritarea pielii si ochilor inotatorilor. pH+ este un produs chimic special conceput pentru a creste nivelurile de pH. Se adauga direct in apa piscinei, iar cantitatea depinde de nivelul actual de pH si de volumul piscinei.

Scaderea Nivelului pH-ului

Daca pH-ul este peste 7.6, apa este prea bazica, ceea ce poate cauza depuneri pe suprafetele piscinei si pe conducte, apa tulbure si reducerea eficacitatii clorului.pH- este un produs chimic conceput pentru scaderea pH-ului. Trebuie manipulat cu grija si adaugat in cantitati mici in timp ce pompa este in functiune pentru a asigura distribuirea uniforma.

Practicile regulate de intretinere, cum ar fi perierea peretilor piscinei, aspirarea si asigurarea unei filtrari corecte, ajuta si ele la mentinerea unor niveluri stabile de pH. Eliminarea resturilor si a materiei organice reduce incarcatura asupra echilibrului chimic al piscinei.

Consultarea cu profesionisti in domeniul piscinelor si utilizarea produselor de inalta calitate, adaptate pentru piscina dvs., pot optimiza controlul pH-ului.

La Piscine Biotop, oferim produse pentru ajustarea pH-ului, inclusiv pH+ si pH-.

Clorul

Clorul este cel mai utilizat sanitar in piscine, fiind esential pentru prevenirea cresterii bacteriilor si a algelor. O valoare prea mica a clorului poate duce la aparitia bacteriilor si a algelor, in timp ce o valoare prea mare poate cauza iritatii si sensibilitati la ochi si piele. Valorile optime pentru clor sunt intre 1 si 3 ppm, unde 1 ppm reprezinta o concentratie de 1 parte per milion.

Clorul functioneaza prin oxidarea contaminantilor organici si inorganici prezenti in apa. Cand este adaugat in piscina, clorul formeaza acid hipocloros, care este un agent dezinfectant foarte puternic. Acesta distruge bacteriile, virusii si alti agenti patogeni, asigurand astfel un mediu de inot sanatos si sigur.

Tipuri de Clor

Exista mai multe forme de clor utilizate in piscine, fiecare avand specificatiile si avantajele sale:

Clor Granulat:

Usor de utilizat, acesta este adaugat direct in apa si se dizolva rapid. Tablete de Clor: Acestea se dizolva treptat si sunt ideale pentru mentinerea unui nivel constant de clor in apa.

Clor Lichid:

Utilizat adesea pentru piscinele mari, acesta este rapid eficient si usor de dozat.Beneficiile Clorului Utilizarea corecta a clorului in piscine aduce numeroase beneficii:

- Dezinfectie Eficienta: Elimina rapid si eficient microorganismele daunatoare.

- Mentinerea Apei Curate: Previne dezvoltarea algelor si mentine apa limpede.

- Siguranta Inotatorilor: Reduce riscul de infectii si iritatii ale pielii si ochilor.

Controlul si Ajustarea nivelurilor de Clor

Pentru a asigura o dezinfectare eficienta si a evita problemele de sanatate, este esential sa mentinem nivelurile de clor in intervalul optim de 1-3 ppm. Acest lucru se poate realiza prin testarea regulata a apei si ajustarea nivelurilor de clor dupa cum este necesar.

La Piscine Biotop, oferim produse de clor de inalta calitate care va permit sa mentineti aceste niveluri ideale. Testarea nivelului de clorTestarea frecventa a apei din piscina este cruciala pentru a monitoriza nivelurile de clor.

Exista mai multe metode disponibile:

- Benzile de Testare: Usor de utilizat si rapida, aceasta ofera o citire instantanee a nivelului de clor.

- Kiturile de Testare Lichida: Ofera o precizie mai mare si sunt ideale pentru testari mai detaliate.

- Sistemele digitale de Testare: Cele mai precise si eficiente pentru monitorizarea continua.

Oxigenul Activ

Oxigenul activ este o alternativa moderna si eficienta la clor pentru dezinfectarea apei. La Piscine Biotop, utilizam oxigen activ de inalta calitate pentru a asigura o apa curata si sigura. Similar cu clorul, oxigenul activ functioneaza prin oxidarea contaminantilor organici si inorganici prezenti in apa, dar fara mirosul puternic si iritatiile asociate acestuia. Acesta este deosebit de eficient in distrugerea bacteriilor, virusurilor si algelor, asigurand astfel un mediu de inot sanatos.

Avantajele Utilizarii Oxigenului Activ:

- Dezinfectie eficienta: Distruge microorganismele daunatoare rapid si eficient.

- Fara Iritatii: Nu provoaca iritatii ale pielii si ochilor, fiind ideal pentru inotatorii sensibili.

- Lipsa Mirosului de Clor: Mentine apa curata si proaspata fara mirosul puternic al clorului.

- Compatibilitate Ecologica: Este biodegradabil si mai putin daunator pentru mediu.

Pentru a asigura eficienta maxima a dezinfectarii, nivelurile de oxigen activ trebuie mentinute intre 5 si 10 mg/l. Acest lucru se poate realiza prin testarea regulata a apei si ajustarea dozei de oxigen activ dupa cum este necesar.

La Piscine Biotop, oferim produse de oxigen activ de inalta calitate pentru a va ajuta sa mentineti aceste niveluri optime.

Algicidele

Algicidele sau anti-algele, sunt substante chimice special formulate pentru a preveni si controla cresterea algelor in piscine. Algele pot provoca numeroase probleme, inclusiv inverzirea apei, aspect si miros neplacut al piscinei sau suprafete alunecoase. Algicidele actioneaza prin distrugerea celulelor algelor si impiedicarea reproductiei acestora.

Avantajele Utilizarii Algicidelor:

- Prevenirea Eficienta: Previn dezvoltarea algelor, mentinand apa clara si curata.

- Mentinerea Igienei: Asigura un mediu de inot sigur si sanatos, reducand riscul de infectii.

- Compatibilitate cu alte Tratamente: Algicidele pot fi utilizate impreuna cu alte substante chimice pentru intretinerea apei, cum ar fi clorul sau oxigenul activ.

Cum Functioneaza Algicidele

Algicidele sunt adaugate direct in apa conform instructiunilor producatorului. Exista doua tipuri principale de algicide: cuaternare si polimerice. Algicidele cuaternare sunt eficiente unei game large de alge, in timp ce cele polimerice sunt mai concentrate si ofera o protectie pe termen lung. Algicidele functioneaza prin interferarea cu procesele celulare ale algelor, distrugandu-le si impiedicand reproducerea lor.

Pentru a asigura eficienta maxima, este important sa se urmeze dozajul recomandat si sa se aplice algicidul la intervale regulate. In acelasi timp, nivelul pH-ului din apa trebuie sa fie corespunzator, adica neutru.

Floculantul

Floculantul este o substanta chimica utilizata pentru a aglomera particulele fine din apa care sunt prea mici pentru a ficapturate de sistemul de filtrare al piscinei. Aceste particule includ murdarie, uleiuri, praf si alti contaminanti microscopici care pot cauza tulburarea apei.

Avantajele Utilizarii Floculantului:

- Claritate Sporita: Imbunatateste transparenta apei, oferind o vizibilitate excelenta si un aspect placut.

- Imbunatatirea Filtrarii: Ajuta sistemul de filtrare sa capteze particule contaminante din apa.

- Imbunatatirea Eficientei Chimicalelor: Prin indepartarea particulelor, eficienta substantelor chimice, cum ar fi clorul, este sporita.

- Mentinerea Igienei: Reduce riscul de crestere a bacteriilor si algelor, mentinand apa mai curata si mai sanatoasa.

Cum Functioneaza Floculantul

Floculantul functioneaza prin coagularea sau aglomerarea particulelor fine in grupuri mai mari, care pot fi apoi filtrate sau aspirate din piscina.

Procesul implica urmatoarele etape:

1. Adaugare: Floculantul este adaugat direct in apa, conform instructiunilor producatorului.

2. Formarea Floculelor: Particulele fine din apa se aduna in jurul moleculelor de floculant, forand flocule mai mari si mai grele.

3. Sedimentare si Filtrare: Floculele se depun pe fundul piscinei sau sunt capturate de sistemul de filtrare, eliminand astfel particulele din apa.

Floculantul este un element cheie in intretinerea piscinei, asigurand o apa limpede si sanatoasa. Prin utilizarea regulata si corecta a floculantului, puteti imbunatati claritatea si igiena apei din piscina dvs.

La Piscine Biotop va oferim produsele si suportul necesar pentru a gestiona eficient calitatea apei din piscina dvs.

In continuare

Afla cum te putem ajuta.

Contact